Gwo ka souffrans e espoi

[ Kesyon Moun Mande Anpil ]

Widy afiche mesaj sa, jou 06 Oktòb 2002 a 16:23:34:

Sezedam,

Map pale zòt jodia de on kote kem ka jwe tanbou, epi on zafè a neg angaje.

Se moun la sa, yo pa pli move ki on dòt. Men la vi fè kè yo vinn transpoze yo adan on peyi ki pa ta yo, yo pa metrize lang lan, e yo mal integre nan sosiete moun lan.

Se moun tala, an gwo se moun bitassion gwadloup ki rive nan peyi blan la, cont volonte yo.

Se lan mize, ki fè si jodijou se la yo ye. An pe di zòt enkò plis si yo.

Se yenki vie neg ki pami yo, se moun ki paka jwe, gen menm yonn, se yon matiniken, ki ja tchwe yon moun èvè on cout pwangna.

Moun sa yo se pa bon kalite neg yo ye, men de tanzantan mwen enme ay jwe mizik epi.

Ni on madan'm, ki toujou la e ki spezializel an manje, ba se neg la.

Li vann tafia, sandwich mori, ti gato e tout bwè.

Mwen vrèman ni limpression, ke se on soukoup volant ki passe e pran se moun tala, e ki depoze yo la, epi kilti e mizik yo.

Me zanmi, an pe di zòt ka adan ambians tala ou ka touve on kilti mizikal kew pepa touve gwadloup.

Lem pale èvè dewtwa neg yo dim ke papayo teka jwe gwo ka, e yo menm a yo, depi toupiti yo ka jwe gwo ka tou.

Alòs kem rive an rita nan tanbou la, neg yo dim, ke polis la chanje yo plass nan pak la, 3 fwa.

men sam ka we, se kè tanbou la gen on fòs adan li e se moun blan la pè li.

An tanbou la sa, gen yenki neg ka koute li, e mizik la yon bon nivo.

Gwo ka sete toujou on mizik a souffrans e a espoi, e kounyela se nan lòt bò ou sa twouve kilti tala.

Lòw pale èvè neg yo, yo ka di ke gwo ka la, se nanm a neg li ye. li sa fè on lo bagay.

Ou pepa jouwe li nenpòt ki jan, piskè li pe fouw on so tou.

Yo pale tou, ke mizik tala, se pa nenpòt ki jan de neg ki envantel.

Yo di ke se de vayan neg ki fel, de mal nonm a neg e li gen 7 ritm adanl kon gam mizik ( do re mi fa sol la si).

Yo di ke se neg tala te lontan pli solid ki nou.

Epi ritm lewòz yo, yo sa few plere, yo chante voyaj yo, devenn yo, la vi yo.

Lem ka congne ba yo, map fè de mie an mwen, pou m sa ba yo maximum reconfò nan keu yo.

Mwen enme jwe epi yo, piskem estime, ke mwen menm pep ki yo, kè nou si menm bato la, e nan lespri mwen pa gen neg siperiè,e neg enferiè nan tanbou la.

Neg yo toujou appressie mwen, tout kalite yo ye, e m oblije ba yo sam ni de mie nan tanbou la.

WI mezanmi, neg yo pa konnen antenet, e sel bagay ke yo genye se mizik angaje yo, alòs mpale zòt de ki moun yo ye.

Fò zòt sav ke menm fanmi yo pa connen sa yo ka fè e ankò mwens media gwadloup ou fwanse yo.

Viv fowom ayisyen la ki ka bay nouvel neg toupatou.

Widy

Repons sou sijè sa: